SzukamPrzepisu.pl Z nami znajdziesz każdy przepis ...

Zobacz także

Tort piłka

Przepis na ten bardzo łatwy tort to doskonałe rozwiązanie na typowy dziecięcy kinderbal

Składniki:

BISZKOPT: (proporcja na jeden, należy upiec dwa)
• 5 jajek
• 5 łyżek cukru
• 4 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżka kakao
MASA:
• 1 litr śmietanki 36%
• Cukier puder do smaku
• 3 galaretki ananasowe
• Gotowy krem do tortów: śmietankowy i czekoladowy
• 2 szkl mleka
• Wiórki do dekoracji
• Poncz dowolny: herbata z cytryną lub odrobiną wódki

Przygotowanie

WYKONANIE:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Gdy już się ubije, dodać żółtka i kakao, chwilę ubijać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem i upiec. Po upieczeniu przekroić wzdłuż na dwa blaty. Tak upiec dwa biszkopty. Aby tort przypominał kształt piłki, należy „pobawić” się trochę z wymiarami biszkoptów. Spód pozostawiamy bez zmian, natomiast warstwa wyżej musi być nieco węższa. Za pomocą np. talerza odkrawamy brzeg biszkoptu, aby nieco zmniejszyć jego średnicę. Tak postępujemy z pozostałymi, tworząc niejaki stożek z czterech biszkoptów.

Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody, pozostawiamy do krzepnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier do smaku, a następnie krzepnącą, ale lejącą się galaretkę. Miksujemy jeszcze chwilę i pozostawiamy do zastygnięcia. Masy do tortów ubijamy według przepisu na opakowaniu. Pierwszy biszkopt nasączamy ponczem, wykładamy 1/3 masy, przykrywamy ciut mniejszym biszkoptem i tak aż do wyczerpania składników. Cały tort smarujemy masą śmietankową, a czekoladową rysujemy na torcie pięciokąty oraz linie łączące(szwy). Można sobie pomóc wycinając pięciokąt z kartki, w środek wbijamy długą szpilkę i wciskamy w biszkopt, obrysowujemy ciemnym kremem zaznaczając obwód tej skomplikowanej figuryJ


Tagi: biszkopt, dla dzieci, tort
comments powered by Disqus

Podróże po zdrowie z Turystyka-zdrowotna.pl »


Podróże z BezMapy.pl »