SzukamPrzepisu.pl Z nami znajdziesz każdy przepis ...

Zobacz także

Tort biszkoptowo-bezowy z masą kawową

Przepyszny tort , doskonały na święta

Składniki:

Biszkopt:
7 jajek
7 łyżek cukru
7 łyżek mąki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
5 żółtek
2 filiżanki naparu z kawy
3 kostki masła
2 szkl. cukru pudru
2 gotowe spody bezowe
Polewa:
tabliczka mlecznej czekolady
4-5 łyżek mleka
oraz wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie

1.Białka utrzeć z cukrem na sztywno , dodać żółtka , mąkę oraz proszek do pieczenia.Przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem i upiec biszkopt (ok. 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku).Gotowy biszkopt wystudzić , podzielić na dwie części naponczowac kawą ( 1 filiżanka).2.Żółtka utrzec na parze ze szklanką cukru pudru a gdy masa zgęstnieje , ostudzic i powoli dodając przestudzony napar z kawy (1 filiżanka) ucierac aż składniki dokładnie sie połączą.3.Masło utrzec na puch z resztą cukru pudru , następnie dodac masę żółtkowo - kawową i ucierac jeszcze przez chwilę.4.Przełożyć masą tort w kolejności : blat biszkoptowy-masa-blat bezowy-masa-blat biszkoptowy-masa-blat bezowy.Dokładnie posmarowac boki tortu masą i obypac je wiórkami kokosowymi.5.Czekoladę rozpuścic wraz z mlekiem w rondelku lub na patelni teflonowej,dokładnie wymieszac a gdy polewa przestygnie wylac ją na wierzch tortu i dokładnie rozsmarowac.Gotowy tort schładzac w lodówce.
Tagi: biszkopt, kawa
comments powered by Disqus

Podróże po zdrowie z Turystyka-zdrowotna.pl »


Podróże z BezMapy.pl »