SzukamPrzepisu.pl Z nami znajdziesz każdy przepis ...

Zobacz także

Zupa pulpetowa

Zupa pomidorowo - paprykowa z pulpecikami

Składniki:

20 dag mielonego mięsa drobiowego
2 kostki rosołowe
2 marchewki
pół selera
1 cebula
1-2 czerwone papryki
2-3 pomidory –mogą być z puszki
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki gęstego nat jogurtu, może być śmietana
10 dag startego żółtego sera 2 jajka 3 łyżki masła
garść posiekanej zieleniny – natka pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie

Cebulę, seler i marchew zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub drobno poszatkować. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w makaronik, pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub drobno posiekać.
Zagotować rozpuszczone kostki rosołowe, dodać najpierw cebule, seler i marchewkę, a po 5 min. Wrzucić pomidory oraz paprykę i dodać masło. Spróbować, ewentualnie doprawić.
Mielone mięso, kaszę manną, starty żółty ser, jedno jajko wyrobić na jednolita masę, doprawić pieprzem i solą. Formować malutkie pulpeciki, obtaczać je w mące, dodawać do zupy.
Gotować 15 min na umiarkowanym ogniu. Pozostał jajko ubić lekko z jogurtem i rozprowadzić w kilku łyżkach lekko ostudzonej zupy. Wlać do garnka i delikatnie wymieszać, uważając, aby się nie ścięło. Przed podaniem obficie posypać posiekana zieleniną.
LEPSZA JEST NA DRUGI DZIEŃ!! :)


Tagi: pulpetowa, zupa
comments powered by Disqus

Podróże po zdrowie z Turystyka-zdrowotna.pl »


Podróże z BezMapy.pl »