SzukamPrzepisu.pl Z nami znajdziesz każdy przepis ...

Zobacz także

Zupa marchwianka

Prosta i smaczna!

Składniki:

2l wody
2 skrzydełka drobiowe
3 średnie marchewki
1 niewielka cebula
4 średnie ziemniaki
natka koperku
olej
1,5 łyżki mąki
cukier, sól, pieprz , magi w płynie

Przygotowanie

Gotujemy wywar z kurczaka z dodatkiem soli. W między czasie obieramy warzywa. Ziemniaki kroimy w kostkę wrzucamy do gotującego się wywaru. Cebulę siekamy w dość drobną kostkę, a marchewkę tarkujemy na grubych oczkach tarki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę na złoty kolor, później dodajemy potarkowaną marchewkę i jeszcze podsmażamy (cały czas mieszając) jakieś 2 minuty. Gdy ziemniaki już będą miękkie dodajemy cebulkę i marchewkę po czym chwilę gotujemy na małym ogniu. Przygotowujemy z oleju i mąki zasmażkę o złotym kolorze i powoli dodajemy do zupy cały czas mieszając, aby uzyskać delikatnie zagęszczoną konsystencję. Doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i magi. Podając posypujemy koperkiem i gotowe! Można też przygotować zupę bez zasmażki. Dzięki temu zupa jest lżej strawna i spokojnie możemy podawać ją dzieciom.


Tagi: marchew, warzywna, zupa
comments powered by Disqus

Podróże po zdrowie z Turystyka-zdrowotna.pl »


Podróże z BezMapy.pl »