SzukamPrzepisu.pl Z nami znajdziesz każdy przepis ...

Zobacz także

Sałatka z kaszą jaglaną i kurczakiem

sałatka z kaszą jaglaną
Pierwsza moja sałatka z zastosowaniem kaszy jaglanej. Pokochaliśmy ją od pierwszego kęsa. Od teraz będzie częstym gościem na naszym stole.

Składniki:

1 szkl. kaszy jaglanej
1 nieduża papryka czerwona pokrojona w kostkę
1/2 średniej wielkości cebuli czerwonej pokrojonej w kostkę
kilka rzodkiewek pokrojonych w półtalarki
ok. 50 gram sera feta
garść posiekanej natki pietruszki
1 pierś kurczaka (ok 150-200 gram)
odrobina przyprawy do kurczaka - shaorma kamisu, (ja użyłam kotanyi secrets of the orient Cairo Shaorma), chociaż myślę, że tylko posolony i popieprzony też będzie pasował.

dresing:
niewielki ząbek czosnku
1/4 szkl. olej rzepakowy (ja dałam pół na pół rzepakowy z lnianym)
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
ok. 2 łyżki sosu tao tao chili czosnkowe (ilość uzależnić od własnych upodobań do ostrości) w mojej sałatce był domowej roboty sos paprykowy - przepis na stronie

Przygotowanie

Kasze jaglaną wsypać na sitko, przelać zimną wodą, następnie wrzątkiem. Przełożyć do garnka zalać 2 szklankami wrzątku, lekko posolić i gotować na małym ogniu do momentu aż woda odparuje a kasza będzie miękka wg. naszego upodobania. Kaszę wystudzić.
Pierś umyć pokroić w kostkę, obsypać przyprawą, delikatnie posolić, usmażyć. Ostudzoną kaszę i pierś wymieszać z warzywami i natką, polać dresingiem. Na koniec pokruszyć fetę. Delikatnie wymieszać.


Tagi: Kambodża, kasza jaglana, kurczak, sałatka za kaszą jaglaną
comments powered by Disqus