SzukamPrzepisu.pl Z nami znajdziesz każdy przepis ...

Zobacz także

Sos paprykowy

sos paprykowy
Ten sos smakiem przypomina mi Sos tao tao Chili czosnkowy. Trzeba eksperymentować z ilością cukru i ostrością papryczek chili. Polecam - idealny do mięsa, wędlin sałatek, a nawet z makaronem dobrze smakuje.

Składniki:

3 kg słodkiej czerwonej papryki
300 gram papryczek chilli
3 i 1/2 łyżki soli
400 gram cukru
500 ml oleju
5 średnich główek czosnku
1 i 1/2 szkl. octu 10%
5oo gram koncentratu pomidorowego
4 listów laurowych

Przygotowanie

Paprykę umyć, osuszyć pozbawić gniazd nasiennych. Papryczki chili umyć, osuszyć, założyć jednorazowe rękawiczki, przekroić na pół i wyjąć pestki (ja za pierwszym razem zostawiłam pestki dla zwiększenia ostrości). Obrać czosnek. Papryki i czosnek zmielić w maszynce do mięsa, masę przełożyć do dużego garnka, dodać cukier (w oryginale jest 500 gram cukru, ja dałam mniej a i tak sos jest słodkawy), sól, olej i liście laurowe. Gotować ok 20 minut, pod koniec dodać koncentrat i ocet. Gotować jeszcze przez chwilę. Można gotować dłużej, gdy sos wydaje nam się za rzadki. Gotowy sos przelać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 15 minut.


Tagi: Rzym, papryka chili, czosnek, ostry sos paprykowy, sos tao tao chili
comments powered by Disqus