SzukamPrzepisu.pl Z nami znajdziesz każdy przepis ...

Zobacz także

Miętus pieczony

miętus pieczony
Wspaniała w smaku ryba pachnąca aromatycznym czosnkiem

Składniki:

500 gram miętusa
sok z 1/2 cytryny
3 ząbki czosnku
sól
biały pieprz
2 łyżki masła

Przygotowanie

Rybę oczyścić, umyć, pokroić na porcje. Skropić cytryną, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posolić, popieprzyć. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Rybę przełozyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy kawałek ryby położyć kawałek masła. W trakcie pieczenia polewać rozpuszczonym masłem. Piec ok 20-30 min.(czas pieczenia zależny od grubości ryby)
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany/greckiego jogurtu
sól
pieprz
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Odstawić na 30 min. do lodówki aby składniki się przegryzły.


Tagi: Miętus, ryba, czosnek, masło, sos czosnkowy
comments powered by Disqus

Podróże po zdrowie z Turystyka-zdrowotna.pl »


Podróże z BezMapy.pl »