SzukamPrzepisu.pl Z nami znajdziesz każdy przepis ...

Zobacz także

Dorsz z parmezanem, pomidorami i serem

dorsz w parmezanie
Kiedyś z podobnego przepisu robiłam pierś z kurczaka, która podbiła nasze serca i często gościła na naszym stole. Dzisiaj proponuję dorsza ze zmodyfikowanego przepisu Gino D'Campo z książki Dieta Italiana.

Składniki:

4 polędwiczki z dorsza po ok 100 gram każda
1 puszka krojonych pomidorów
1 posiekana cebula
kilka pokrojonych w kostkę pomidorów suszonych z zalewy
ok 60 gram świeżo startego parmezanu
1 jajko
60 gram bułki tartej uprażonej na suchej patelni
2 łyżki chudego mleka
olej
suszone oregano
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
4 plastry żółtego sera

Przygotowanie

Rybę umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć i odstawić na 30 min. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na jednym talerzu wymieszać jajko z mlekiem, na drugim uprażoną bułkę tartą z parmezanem.
Na patelni rozgrzać olej. Rybę maczać w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rumiano z każdej strony.

W międzyczasie w garnku zagotować pomidory z posiekaną cebulą, czosnkiem, pomidorami suszonymi. Gdy sos zgęstniej doprawić solą pierzem dodać oregano do smaku.

Do naczynia żaroodpornego wylać sos, na wierzch dodać rybę, na każdym kawałku położyć plaster sera. Piec ok 20 minut aż się przyrumieni. Podawać na gorąco


Tagi: Tallin, dorsz, pomidory, parmezan.
comments powered by Disqus