SzukamPrzepisu.pl Z nami znajdziesz każdy przepis ...

Zobacz także

Tarta z łososiem i pomidorami

tarta z łososiem
Kolejny przepis z serii gotuj z lidlem. Tym razem sięgnełam po przepis Pascala na tartę z ciasta francuskiego z łososiem, pomidorami i bazylią. Przepis nie zawiódł, rodzina zadowolona - bardzo nam smakowało.

Składniki:

ok 200 gram ciasta francuskiego
5 jajek
1/3 szklanki śmietany kremówki
ok. 250 gram pomidorów
100 gram wędzonego łososia
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 kulka mozzarelli
garść świeżej bazyli
sól
pieprz
1 łyżka mąki

Przygotowanie

Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Gotowym ciastem wykleić formę do tarty o średnicy ok 24 cm. Przygotowaną formę schować do lodówki.
Pomidory spażyć, obrać, wyciąć gniazda nasienni i pokroić w kostkę. Jajka wbić do miski dodać posiekany szczypior, śmietanę, sól i pieprz.
Wyjąć z lodówki formę, na ciasto wylać masę jajeczno-śmietanową. Mozzaellę pokroić w plastry. Na masie jajecznej ułożyć fantazyjnie ser i kawałki łososia. Udekorować kilkoma listkami bazyli.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C. piekarniku ok. 30-40 minut (do całkowitego ścięcia jajek). Tartę piec na złoty kolor. Upieczoną tartę przed podaniem udekorować pozostałą bazylią.


Tagi: Pompeje, łosoś wędzony, bazylia tarta, ciasto francuskie, pomidory
comments powered by Disqus