SzukamPrzepisu.pl Z nami znajdziesz każdy przepis ...

Zobacz także

Naleśniki z mięsem mielonym i parmezanem

naleśniki z mięsem
Dzisiaj proponuje przepis na naleśniki z książki Dieta Italiana - Gino D'Campo. Jeden naleśnik to tylko 244 kcal.

Składniki:

8 wytrawnych naleśników (usmażyć wg własnego sprawdzonego przepisu)
nadzienie:
1 średnie cebule posiekane
400 gram chudej mielonej wieprzowiny
200 gram małych pieczarek umytych i pokrojonych na ćwiartki
1 puszka pomidorów w zalewie
4 duże pomidory
sól,
pieprz,
bazylia, oregano wg uznania
mały ząbek czosnku
50 gram świeżo startego parmezanu

Przygotowanie

Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć ok. 3-4 min. na małym ogniu. Do cebuli dodać pieczarki, smażyć razem. Gdy odparujemy wodę z pieczerek na patelnie
wrzucić mięso, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek wszystko razem smażyć ok. 5 minut. Dodać pomidory z puszki i smażyć aż odparuje woda z pomidorów. Przyprawić solą, pieprzem i ziałami (w oryginalnym przepisie zamiast ziół należało dodać kilka listków posiekanej świeżej szałwi). Gotowy sos ostudzić. Na każdy naleśnik nałożyć farsz i zwinąć w rulon. Gotowe układać w szerokim naczyniu żaroodpornym. Na każdy naleśniku położyć plastry pomidora. Na wierzch posypać startym parmezanem. Zapiekać w temp. 190 stopni C. przez 15 minut. Nalśniki powinny być z wierzchu delikatnie chrupiące.


Tagi: Gruzja, naleśniki z mięsem mielonym, parmezan, mielona wieprzowina
comments powered by Disqus