SzukamPrzepisu.pl Z nami znajdziesz każdy przepis ...

Zobacz także

Malinowy budyniowiec z jabłkami

Kruche ciasto z budyniem malinowym i jabłkami.

Składniki:

Ciasto:
0,5 kg mąki
kostka palmy
1 szklanka cukru
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2 budynie malinowe (każdy na 0,5 litra mleka)
ok. 4 szklanki mleka
4 łyżki cukru
4 większe jabłka (twarde)

Przygotowanie

Z margaryny, jajek, mąki (zmieszanej z proszkiem do pieczenia) i cukru zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (jedna trochę większa). Rozwałkować większą część ciasta i wyłożyć na blachę. Na cieście ułożyć jabłka pokrojone w ósemki. Ugotować budyń i gorący wylać na jabłka. Przykryć rozwałkowaną mniejszą częścią ciasta. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 45 minut. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Tagi: budyń, ciasto, jabłka
comments powered by Disqus

Podróże po zdrowie z Turystyka-zdrowotna.pl »


Podróże z BezMapy.pl »