SzukamPrzepisu.pl Z nami znajdziesz każdy przepis ...

Zobacz także

Pierniczki wigilijne

Nikt im się nie oprze :)

Składniki:

Ciasteczka:
350g miodu
250g masła
4 łyżki przyprawy do piernika + 1 łyżka cynamonu
200ml kwaśnej gęstej śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 białka + 8 żółtek
1 szklanka cukru
1kg mąki pszennej
5 łyżek kakao
Do ozdoby:
polewa czekoladowa
płatki migdałowe, rodzynki, orzechy, kokos itp.

Przygotowanie

Dzień przed pieczeniem:
Miód podgrzać z przyprawami (nie gotować), dodać masło, mieszać aż się rozpuści. Odstawi do wystudzenia.
Śmietanę wymieszać z proszkiem do pieczenia (spulchnieje i powiększy swoją objętość).
Mąkę i kakao przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksując dodawać po jednym żółtku.
Ubite jaja wlać do mąki, delikatnie wymieszać. Następnie wlać miód i mieszając wlewać śmietanę. Wszystko dokładnie połączyć (ciasto powinno być kleiste i dość luźne). Przykryć i odstawić na noc do lodówki (na ok.16h).
Przed pieczeniem
Ciasto wyjąć z lodówki na ok. 1h przed planowanym pieczeniem. Ciasto partiami wałkować na grubość 5 mm (w razie potrzeby podsypać mąką). Wykrawać ciasteczka za pomocą foremek. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8-12 min. w temp. 180st. C. Kiedy wystygną zamknąć w puszce.
Te pierniczki powinno robić się z wyprzedzeniem. Przed świętami wyjąć pierniczki z puszki, polać polewą i udekorować migdałami, rodzynkami, orzechami oraz kokosem.

Tagi: Pierniczki, Wigilia
comments powered by Disqus

Podróże po zdrowie z Turystyka-zdrowotna.pl »


Podróże z BezMapy.pl »