SzukamPrzepisu.pl Z nami znajdziesz każdy przepis ...

Zobacz także

Orzechówka

Bardzo dobra ciemna orzechówka o wyrazistym i przyjemnym zapachu i smaku

Składniki:

30sporych orzechów wloskich
1,5litra spirytusu
10 gozdzikow
kawalek kory cynamonowej(4-5 cm.)
0,5kg.cukru
cienko skrojona skórka z cytryny
0,5litra wody mineralnej niegazowanej(polecam żywiec zdrój)

Przygotowanie

Orzechy umyc osuszyc pokroić na czastki jak pomarańcza.pozostawic na powietrzu na 24 godziny(powinny sciemniec.wode zagotowac dodać cukier i podgrzewac na małym ogniu ciagle mieszajac (do rozpuszczenia cukru)ostudzić.Orzechy skorke i przyprawy przełozyc do wyparzonego sloja,do cukrowego syropu dodac alkohol wymieszac i przelac do słoja.Szczelnie zamknac i odstawić do ciepłego i nasłonecznionego miejsca na 40 dni-codziennie poruszac słojem.Odstana nalewke przecedzic przez gazę i przelać do ciemnych butelek i odstawiamy na 1,5 miesiaca,aby dojrzała


Tagi: ciemna, orzechówka
comments powered by Disqus

Podróże po zdrowie z Turystyka-zdrowotna.pl »


Podróże z BezMapy.pl »