SzukamPrzepisu.pl Z nami znajdziesz każdy przepis ...

Zobacz także

Sekret dobrego sernika

Sernik
Świąteczne wypieki to wypieki wyjątkowe. Powinny nie tylko pięknie wyglądać, ale również wspaniale smakować i pachnieć. Są marzeniem każdej gospodyni domowej. Co, jednak zrobić, kiedy nasze dobre chęci nie wystarczają i nawet popularne ciasta nie wychodzą tak jakbyśmy sobie tego życzyły. W takiej sytuacji warto zastosować się do poniższych rad.

W serniku najważniejsza jest oczywiście, jakość i rodzaj sera. Twarogi tłuste w sernikach charakteryzują się zbitą i gładką strukturą. Twarogi chude natomiast mogą być bardziej sypkie, mają również tendencję do powstania grudek. Najdelikatniejsze masy serowe powstają ze zmieszanych serków homogenizowanych oraz wielokrotnie mielonego sera.

W serniku niebagatelne znacznie ma czas miksowania masy. Odpowiednio połączone składniki powinniśmy ucierać nawet dwadzieścia minut. Dzięki temu nasz sernik ładnie wyrośnie i będzie bardzo puszysty.

Dodając do masy serowej mąkę koniecznie należy przesiać ją prze sitko. Chodzi nie tylko o pozbycie się ewentualnych zabrudzeń, ale również dodatkowe spulchnienie masy. Jeżeli natomiast zależałoby nam na tym, aby ser szybko nie wysechł po upieczeniu dodajmy do surowej masy nieco mąki ziemniaczanej albo kaszy manny.

Sernik świąteczny powinien mieć również właściwie przygotowany spód. Najczęściej stosowanym spodem w sernikach jest klasyczne ciasto kruche, które można wyłożyć do formy lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Bardzo łatwym sposobem na przygotowanie smacznego spodu jest również przesmażenie pokruszonych herbatników lub biszkoptów z odrobiną masła i wyłożenie ich na dnie tortownicy.

Wspomnianą na końcu, choć bardzo ważną kwestią dotycząca sernika jest jego aromat. Bezzapachowy sernik nie zapewni smacznych świąt. Co w takim razie warto dodać do sera?

Podstawowy aromatem jest oczywiście wanilia. Można zastosować olejek lub wanilię sproszkowaną. Ze świętami kojarzą się również kandyzowane owoce oraz rodzynki w alkoholu. Przełamują one odrobiną przyjemnej goryczki słodycz sera. Miłośnicy egzotycznych smaków powinni sięgnąć również po wiórki kokosowe.

Po zdobyciu tajemnej wiedzy na temat przyrządzania sernika, nie pozostaje Ci nic innego jak po prostu go upiec. Przepisy na sernik znajdziesz na portalu winiary.pl: http://www.winiary.pl/szukaj.aspx/najlepsze?keyword=sernik


Tagi: Transylwania,
comments powered by Disqus