SzukamPrzepisu.pl Z nami znajdziesz każdy przepis ...

Zobacz także

Jak założyć własny lokal gastronomiczny?

Jak założyć własny lokal gastronomiczny
Wiele osób marzy o otwarciu własnej restauracji lub baru. Często jednak nie mają one pojęcia od czego zacząć, by ich marzenie się spełniło. Warto więc zapoznać się z kilkoma podstawowymi zasadami dotyczącymi zakładania własnego lokalu gastronomicznego.

Pierwszym krokiem do założenia własnej restauracji lub baru jest znalezienie odpowiedniego lokalu. Jeżeli mamy sporo gotówki, możemy go kupić, mniej zamożne osoby mogą natomiast zdecydować się na wynajem. Ważna jest wielkość danego lokalu oraz jego lokalizacja. Powinniśmy także pamiętać, że musimy dostosować się do upodobań kulinarnych potencjalnych klientów. Ciężko bowiem będzie nam sprzedać ekskluzywne dania, kiedy klienci będą chcieli jadać swojskie, domowe posiłki.

Po wybraniu lokalu musimy zadbać o jego wystrój oraz o wyposażenie kuchni. Część lokali na wynajem jest już umeblowana, a także wyposażona w odpowiedni sprzęt kuchenny. Może jednak okazać się, że aktualny wystrój nam nie odpowiada i będziemy musieli go zmienić lub że sprzęt gastronomiczny jest zużyty i wymaga wymiany. Naszym obowiązkiem będzie wtedy kupno nowych stołów, krzeseł i kanap oraz profesjonalnego wyposażenia kuchennego. Wybór nie powinien być przypadkowy, gdyż wszystkie elementy wystroju sali powinny ze sobą współgrać i być powiązane tematycznie z nazwą lokalu lub rodzajem serwowanych w nim dań. Miejsce dla gości powinno także zapewniać im odrobinę prywatności oraz możliwość spokojnego zjedzenia posiłku. Sprzęt kuchenny powinien być natomiast przystosowany do gotowania dla wielu osób jednocześnie.

Żaden lokal gastronomiczny nie będzie sprawnie funkcjonował bez dobrej obsługi. Jeżeli nie mamy zamiaru sami gotować lub obsługiwać gości, musimy znaleźć kucharzy i kelnerów, którzy tym się zajmą. Gdy spełnimy wszystkie powyższe warunki, pozostaje nam jedynie dopełnić formalności związanych z otwarciem własnej działalności gospodarczej oraz pozytywnie przejść przez kontrolę sanepidu. Potem możemy cieszyć się już z pierwszych klientów w naszym własnym lokalu.


Tagi: Sarajewo,
comments powered by Disqus