SzukamPrzepisu.pl Z nami znajdziesz każdy przepis ...

Aspartam i inne słodziki: słodkie fakty

Aspartam i inne słodziki: słodkie fakty
Słodziki budzą sporo emocji. Jedni po prostu nie lubią ich smaku, inni boją się, że nie są zdrowe.

Smak trudno jest ocenić obiektywnie, ale jeśli chodzi o szkodliwość aspartamu czy innych substancji słodzących – wszystkie wątpliwości rozwiała ostatnio organizacja EFSA (European Food Safety Authority). Według dokumentu opublikowanego przez EFSA kilka miesięcy temu nie ma żadnych powodów do obaw przed stosowaniem słodzików. Możemy je bezpiecznie stosować. Diabetycy odetchnęli z ulgą, a osoby, które liczą każdą kalorię mogą spokojnie sięgnąć po ulubione smakołyki bez cukru. Jeśli chcesz dowiedzieć więcej, zobacz infografikę, na której zebrano wszystkie podstawowe fakty na temat najpopularniejszego słodzika.

Aspartam jest bezpieczny. Można spokojnie przyjmować go nawet w sporych ilościach – 40 mg dziennie na każdy kilogram ciała. W praktyce to naprawdę bardzo dużo. Przy wadze 65 kg możemy w różnych pokarmach i napojach przyjąć nawet 2,6 g dziennie. Dzięki temu możemy spokojnie cieszyć się ulubionym budyniem, mrożonym deserem, napojem bezalkoholowym, jogurtem, gumą do żucia. Aspartam jest też stosowany w niektórych lekach (łatwiej wtedy znieść ich smak), a także np. przez wytwórców środków higieny jamy ustnej, np. past do zębów. Dzięki niemu życie byłoby dużo mniej słodkie.

Dlaczego słodziki takie jak aspartam są takie popularne? Z wielu przyczyn. Przede wszystkim pomagają kontrolować wagę. Zmniejszają wartość energetyczną pokarmów i napojów. Na przykładzie popularnych deserów łatwo pokazać znaczenie słodzików – kaloryczność tej samej wersji produktu, ale wersji Light bywa nawet 10-krotnie niższa. Słodziki takie jak aspartam nie stymulują też wzrostu apetytu, nie wpływają na poziom glukozy we krwi. Dzięki temu osoby chore na cukrzycę nie muszą bać się sięgać po lody czy czekoladki. A smak? Cóż, niektórzy uważają, że jest inny niż cukru, ale wiele osób woli produkty light ze słodzikami nie tylko ze względów zdrowotnych i dietetycznych. Smacznego.


Tagi: Chorwacja,
comments powered by Disqus